Безкоштовна доставка замовлень від 1500 грн

Примафлора

Київ | Кременчук | Україна

  • phone
  • facebook page link
  • viber

Спіруліна | Корисні властивості: факти, дослідження

Спіруліна | Корисні властивості: факти, дослідження

Що таке спіруліна?

Спіруліна – це 100% натуральний продукт та безцінний подарунок природи. В спіруліні міститься неймовірна кількість поживних речовин та повний набір незамінних для людини амінокислот.

Сухий порошок та рідкий екстракт спіруліни — це одна з найпопулярніших біологічно активних добавок для зміцнення імунітету при вірусних інфекціях та запаленнях, алергічних, ракових, серцево-судинних захворюваннях.

Через високу біоактивну концентрацію протеїнів та заліза спіруліна особливо корисна вагітним, вегетаріанцям та людям зі слабким імунітетом при імунодефіцитних станах, після операцій або тяжких хвороб.

Ацтеки собирают спирулину

Європейці дізналися про спіруліну на початку 16 століття, коли Кортес вторгся до Південної Америки. В іспанських хроніках розповідається, як індіанці збирали синьо-зелені водорості "tecuitlatl" на солоному озері Тескоко, серед якого розташовувався легендарний Теночтітлан (сучасний Мехіко). Знищивши державу Ацтек, європейці забули і про існування чудової спіруліни.

Наново відкрили її лише в середині 20 століття в Африці на озері Чад, де місцеві жителі досі її збирають, сушать і ліплять з мікроводоростей поживні коржі dihé, які продають на ринках.

Ще один великий природний ареал, де збирають спіруліну, що природно виросла, - це озеро Кукунор (Цинхай) в Китаї.

Здебільшого спіруліну вирощують на спеціальних фермах. Переважна частка світового комерційного виробництва посідає Китай, США, Індію та Таїланд.


14 Корисних властивостей спіруліни: дослідження, факти

1. Спіруліна - суперфуд

Спіруліна невипадково вважається найбільш поживним продуктом Землі. Це буквально концентрат високоякісного білка: висушена спіруліна до 70% складається з білка, який повністю засвоюється. Для порівняння, з яєчного білка засвоїться всього 10-12%, з курячої грудки та яловичини – до 30%, із соєвого борошна – 35%.

В спіруліні є всі незамінні амінокислоти.

На відміну від інших білковмісних продуктів спіруліна не вимагає особливої обробки та приготування, що спрощує її виробництво та вживання.

Більше того, без термообробки в спіруліні зберігаються цінні нутрієнти: бета-каротин, холін, вітаміни (С, Е, К, групи В), антиоксиданти (фікоціанін), мікроелементи (залізо, кальцій, магній, марганець, фосфор, калій, натрій, цинк).

Спіруліна - відмінне рослинне джерело заліза.

У 100 г висушеної водорості — близько 28 мг заліза, тобто 200% добової норми. Тому вона незамінна для вегетаріанців та веганів.

Спіруліна — найкраще джерело тіаміну та рибофлавіну.

У 100 г порошку спіруліни в середньому 2,5 мг тіаміну і 3,5 мг рибофлавіну - це подвійна добова норма для здорової людини.

Тіамін (В1) підтримує нормальні функції зору, мозку, серця, нервів; необхідний для метаболізму вуглеводів, жирів та білків.

Дефіцит В1, який найчастіше трапляється на тлі алкоголізму, діабету та тривалого прийому діуретичних препаратів, відразу ж відбивається на нервовій системі: турбують тривожні стани, слабкість, роздратування, іноді амнезія. Крім цього, може відчутно погіршитися гострота зору. У більш серйозних випадках підвищується внутрішньоочний тиск, розвивається оптична нейропатія, глаукома. Найнебезпечніші наслідки авітамінозу тіаміну - це поліневрит, синдроми Корсакова-Верніке та бері-бері.

Рибофлавін (В2) - один з найважливіших вітамінів для людини: він є коферментом великої кількості біохімічних процесів, необхідний для утворення еритроцитів та антитіл, для регуляції росту та репродуктивних функцій, для здоров'я шкіри, росту волосся та нігтів.

Якщо у вас часто тріскаються і лущаться губи (хейліт) і не гояться ранки в куточках рота (ангулярний стоматит), швидше за все вам не вистачає рибофлавіну, дефіцит якого буває через незбалансоване харчування, хронічні запалення ШКТ, тривалий прийом низки медикаментів. До цього варто поставитися серйозно: якщо довго не поповнювати недолік В2, почнуться нервові розлади, м'язова слабкість, болі в ногах і навіть проблеми із зором (світлобоязнь, кон'юнктивіт, кератит, катаракта).

Водорозчинні тіамін і рибофлавін не накопичуються в тілі, тому важливо, щоб вони щодня надходили з їжею в достатньому обсязі, а спіруліна - це оптимальне джерело з масою інших нутрієнтів, корисних для здоров'я і краси.

Спіруліна та вітамін В12 (кобаламін)

Всупереч поширеній думці, що спіруліна - це хороше джерело вітаміну В12 для веганів та вегетаріанців, які його часто недоотримують через відмову від м'яса, яєць та молочних продуктів, це не так. У спіруліні міститься псевдовітамін В12, який не засвоюється нашим організмом.

Непогане рослинне джерело кобаламіну — це норі, японські червоні водорості — той самий тонкий папір для загортання ролів. Для добової норми потрібно щодня з'їдати 2-3 нори листка.

Тому вегетаріанцям та веганам рекомендуються збагачені вітаміном В12 продукти (батончики, каші тощо) або якісні БАДи з біодоступним кобаламіном.

В спіруліні біодоступного вітаміну В12 майже немає.

2. Містить рідку Гамма-ліноленову кислоту (GLA)

GLA (підвид Омега-6) цінується за потужні протизапальні та протиракові властивості, які посилюються за наявності Омега-3 кислоти.

У продуктах харчування GLA зустрічається дуже рідко: у рослинних оліях насіння примули вечірньої, чорної смородини, огіркової трави (бораго) та конопель, а також у спіруліні.

Більш того, вміст Омега-3, Омега-6 та Омега-9 кислот у спіруліні збалансований, через що вона особливо корисна.

3. Антиоксидантні та протизапальні властивості спіруліни

Частою причиною тяжких захворювань та старіння є окисний стрес та хронічне запалення, при якому реактивні форми кисню (ROS) окислюють ендотеліальні клітини, що призводить до судинної дисфункції, гіпертонії, серцевої недостатності.

Окрім цього, окислення холестерину – це одна з головних причин атеросклерозу, хронічного запалення судин, що різко підвищує ризик серйозних серцево-судинних хвороб.

Саме тому речовини з антиоксидантною та протизапальною активністю вкрай корисні для серця та судин.

У ході численних досліджень на людях та тваринах були встановлені антиоксидантні та протизапальні властивості спіруліни, що оздоровлюють серцево-судинну систему та весь організм.

Основна антиоксидантна речовина в спіруліні - це фікоціанін (phycocyanin) - пігмент-білковий комплекс з вираженою протизапальною, імуностимулюючою, протираковою дією (1). Він підтримує основні частини імунної системи (кровотворення, стовбурові клітини кісткового мозку, Т-клітини, макрофаги), а також пригнічує ріст новоутворень, викликаючи апоптоз та аутофагію ракових клітин.

В спіруліні багато хлорофілу, який теж стимулює імунітет, але до того ж допомагає організму позбутися токсинів і швидше впоратися із запаленням.

У дослідженні 2017 року підтвердилося, що екстракт спіруліни пригнічує окислювальний стрес при діабеті 1-го типу завдяки антиоксидантній дії, яка уповільнює руйнування β-клітин цитокінами.

4. Спіруліна при алергіях та риніті

Алергічний риніт супроводжується запаленням верхніх дихальних шляхів та гіперчутливістю до неспецифічних стимулів.

Завдяки своїм протизапальним і антиоксидантним властивостям спіруліна зменшує симптоми алергії (свербіж, нежить, закладеність носа, набряклість слизової оболонки, чхання) і тому рекомендується як протиалергічний препарат — її терапевтична ефективність підтверджувалося в клінічних умовах на пацієнтах з ринітом та синуситом.

5. Виводить миш'як та солі важких металів

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в країнах Азії та центральної Європи з поганою екологією мільйони людей разом з питною водою отримують небезпечні дози миш'яку, тому тисяч розвивається хронічне отруєння.

Оскільки ефективного медикаментозного лікування отруєнь миш'яком досі немає, великі надії покладаються альтернативні антитоксичні препарати. Такими несподівано виявилися синьо-зелені водорості.

У 2006 році в Бангладеш, де рівень отруєння миш'яком зашкалює, пройшло невелике але перспективне дослідження. Постраждалі від хронічного отруєння миш'яком протягом 4 місяців щодня приймали екстракт спіруліни (250 мг) та цинк (2 мг) вранці та ввечері. Через місяць після початку лікування спостерігалося різке збільшення виділення миш'яку із сечею, а під кінець вміст миш'яку у волоссі пацієнтів знизився на 47%!

Також було встановлено, що спіруліна здатна пов'язувати радіоактивні ізотопи, тому особливо рекомендується у період відновлення після радіоактивного опромінення або променевої терапії.

6. Пригнічує патогенні бактерії та грибкові інфекції

На мікробні інфекції припадає надзвичайно високий відсоток смертельних захворювань людей.

Причиною цього є виражена здатність патогенних бактерій швидко адаптуватися до антибіотиків, які втрачають свою терапевтичну ефективність, через що тяжкі інфекції гірше піддаються лікуванню.

Всі водорості є багатим джерелом структурно нових біологічно активних метаболітів (первинних та вторинних), що використовуються у фармацевтичній промисловості для виготовлення лікарських препаратів.

Спіруліна, зокрема, виробляє величезну кількість протимікробних речовин, незамінних для ефективної боротьби з патогенними бактеріями та грибковими інфекціями, і тому входить до складу різних ліків.

Антимікробні сполуки спіруліни включають поліфеноли, жирні кислоти, гліколіпіди, терпеноїди, алкалоїди та безліч ще не описаних бактеріоцинів.

Вторинні метаболіти спіруліни мають антитоксичні, гормональні, протипухлинні та протимікробні властивості і ефективні проти різних видів мікроорганізмів.

Вторинні метаболіти екстракту спіруліни впливають інші організми поблизу і вважаються филогенетическими: тобто функціонують як захисні освіти з адаптивними ознаками, виробленими під час природного еволюційного відбору.

У низці досліджень було показано, що спіруліна перешкоджає розвитку молочниці, оскільки поряд із потужними протимікробними властивостями сприяє зростанню здорової бактеріальної флори у кишечнику. А завдяки зміцнюючим імунітет властивостям спіруліну ще й допомагає організму швидше позбутися клітин кандиди.

Екстракт спіруліни пригнічує багато видів грибкових інфекцій та патогенних бактерій: поширені стафілококи (Staphylococcus aureus, epidermidis, pyogenes), бацили (Bacillus cereus), протей (Proteus mirabilis), ешерихія (Escherichia colu Vibrio cholerae), сальмонела, паличка Фріндлера (збудник пневмонії), шигелла Флекснера (збудник дизентерії). Крім трьох різних видів кандиди спіруліну пригнічує розвиток деяких видів аспергілл, що вражають вуха та викликають мікози шкіри (3).

7. Спіруліна при герпесі та інших вірусних інфекціях

Найпоширеніший у світі вірус – це герпес, або, якщо точніше, вірус простого герпесу 1-го типу (ВПГ-1). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на 2016 рік вірусом ВПГ-1 інфіковано 67% населення планети, тобто дві третини.

Тому у 2016 році німецькі вчені з інституту Лейбніца у Гамбурзі вирішили вивчити противірусну активність спіруліни якраз на прикладі вірусу простого герпесу. В результаті своїх досліджень вони дійшли висновку, що щодо ВПГ-1 противірусна активність спіруліни, як мінімум, порівнянна з ацикловіром.

А як профілактика герпесу на губах гігієнічна помада з екстрактом спіруліни виявилася навіть ефективнішою за крем з ацикловіром.

Вчені також припустили можливу противірусну активність спіруліни щодо інших герпесвірусів.

Крім герпесу деякі надії не противірусні властивості сприуліни і щодо більш небезпечних вірусних захворювань.

Епідеміологи неодноразово відзначали відносно низький рівень хворих на віруси ВІЛ/СНІДу в Японії, Кореї та Чаді. І однією з можливих причин вважається якраз велика кількість водоростей у раціоні жителів цих країн.

8. Спіруліна та рак

Відомо, що спіруліна збільшує в організмі вироблення антитіл, які підвищують імунітет і допомагають запобігти інфекційним і хронічним захворюванням. Опубліковано більше 120 наукових рецензованих статей про здатність спіруліни пригнічувати ракові клітини.

Експериментальна терапія спіруліною значно знижує проліферацію клітинних ліній раку легень та підшлункової залози людини in vitro дозозалежним чином (5).

9. Спіруліна при гіпертонії

Антиоксидантний пігмент спіруліни фікоціаніну знижує кров'яний тиск.

За словамм японских вченых, тривале вживання синьо-зелених водоростей, де багато фікоціаніну, корисне для профілактики захворювань, пов'язаних із дисфункцією ендотелію, зокрема, при метаболічному синдромі.

Великий оздоровлюючий ефект спіруліни на серцево-судинну систему обумовлений її гіполіпідемічною,антиоксидантною та протизапальною активністю.

10. Знижує рівень холестерину та цукру

У 20-му столітті через недостатню кількість якісних досліджень та відсутність адекватних даних навколо холестерину виникло багато серйозних помилок.

Наприклад, насаджувалася думка, що маргарин з гідрогенізованих рослинних жирів набагато корисніший за справжнє масло, тому що в ньому немає холестерину.

Пізніше виявилося, що заміна нормальної олії маргарином подвоює ризик серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння. Але холестерин, а особливо "завищений", досі у багатьох асоціюється з чимось дуже небезпечним.

Високий, поганий і добрий холестерин — якого боятися?

Холестерин є будівельним блоком для клітинних мембран та попередником стероїдних гормонів. Він нам життєво необхідний.

Транспортується холестерин за допомогою спеціальних білків. Сполучений із транспортними білками холестерин називається ліпопротеїном.

Існують різні типи ліпопротеїнів: високої (ЛПЗЩ) та низької (ЛПНЩ) щільності.

Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНГ) - це невід'ємна ланка складної системи транспортування ліпідів (холестерину, тригліцеридів, каротиноїдів, вітаміну Е тощо) через кров по всьому тілу.

Сам собою ЛПНГ-холестерин небезпечний для здоров'я. Але він стає «поганим» і небезпечним після того, як його окислюють реактивні види кисню та вільні радикали.

Саме окислений «поганий» холестерин викликає запалення та порушення ендотелію, осідає на стінках судин, робить їх твердими, утворює потовщення та бляшки. Відрив такої бляшки чреватий інфарктом міокарда, інсультом.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПЗЩ) навпаки поглинають надлишок холестерину і повертають його в печінку, тому ЛПВЩ холестерин вважається «хорошим».

Небезпеку представляє не сам ЛПНГ-холестерин, яке окислення внаслідок нездорового способу життя, куріння, неправильного харчування, хронічних захворювань.

Саме окислений «поганий» холестерин викликає місцеве запалення та звуження кровоносних судин (атеросклероз), що може спричинити серцеві напади та передчасну смерть.

Висновок: для здоров'я серцево-судинної системи необхідні речовини, які підвищують «хороший» холестерин ЛПВЩ і захищають від окислення холестерин ЛПНГ, щоб він не ставав «поганим».

Спіруліна — саме така речовина: вона збільшує відсоток «хорошого» холестерину, знижує рівень ЛПНГ холестерину і захищає його від окислення, що зменшує запалення судин і оскидативний стрес.

Крім цього, завдяки наявності біотину, який відіграє важливу роль у вуглеводному обміні, взаємодіючи з інсуліном, спіруліна знижує рівень цукру в крові.

Серед 37 осіб із діабетом 2 типу, які приймали по 8 г спіруліни на день, було відзначено зниження цукру, маркерів окисного пошкодження та збільшення рівня антиоксидантних ферментів (6).

11. Потенційно знижує ймовірність інсульту

У дослідженнях на тваринах (7) (8) (9) (10) було виявлено, що при завищених рівнях холестерину додавання спіруліни до раціону знижує маркери окисного стресу та запалень, а також рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ).

Виходячи з цих результатів вчені припускають, що

спіруліна може знижувати ризик виникнення атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, інсультів.

Як завищений холестерин пов'язаний із інсультом?

Як описано вище, при наявності патологічних передумов холестерин низької щільності окислюється, осідає на стінках судин, викликає запалення та утворення атеросклеротичних бляшок, які погіршують прохідність судин, а у разі відриву тако їбляшки та закупорки нею судини — порушення кровопостачання головного мозку та ризик інсульту.

12. Сприяє зниженню ваги

Для метаболізму білків потрібно більше енергії, ніж для розщеплення вуглеводів, тому низьковуглеводні дієти з додаванням спіруліни розвивають м'язову м'язи сприяють плавному і рівномірному спалюванню жиру.

Спіруліна зменшує почуття голоду та прискорює настання почуття насичення. Таким чином вона перешкоджає переїданню на тлі стресів чи невротичної залежності від солодкого.

Відомо, що спіруліна посилює спалювання жиру під час фізичних вправ (11).

13. Спіруліна корисна для спортсменів

При будь-якому фізичному навантаженні утворюються реактивні види кисню та азоту, які викликають почуття втоми та ушкоджують м'язові тканини.

У кількох клінічних дослідженнях було підтверджено антиоксидантну здатність спіруліни запобігати м'язовому окисному стресу.

Після прийому спіруліни у спортсменів спостерігалося покращення витривалості та фізичних показників, зменшення кількості реактивних форм кисню на фоні збільшення кількості антиоксидантів.

Спіруліна корисна при м'язовій втомі після тренувань та для швидкого відновлення здатності нарощувати м'язову масу.

Спіруліна в раціоні спортсменів м'яко і безпечно відновлює імунний баланс, оскільки багата білком, вітамінами, мінералами та ненасиченими жирними кислотами, особливо гамма-ліноленовою кислотою.

Досліджуючи реакції імунної системи професійних веслярів на максимальні фізичні навантаження, польські вчені перевіряли здатність спіруліни (cyanobacterium Spirulina platensis) модулювати імунну відповідь (12).

Опубліковані в лютому 2018 року в Journal of the International Society of Sports Nutrition результати показали, що спіруліна підтримує імунітет у спортсменів після важких тренувальних навантажень, модулюючи деякі компоненти імунітету. Вона підтримує нормальний рівень регуляторних Т-клітин у тканинах під час інтенсивних вправ, запобігаючи імуносупресії.

14. Спіруліна при анемії

Існують різні форми анемії.

Залізодефіцитна анемія зазвичай виникає через втрату заліза внаслідок хронічної кровотечі, через кишкові паразити або шлункові розлади або вікову недостатність всмоктування поживних речовин у тонкій кишці у людей похилого віку.

Найчастіше зустрічаються нутриційні анемії, що характеризуються зниженням рівня гемоглобіну або еритроцитів у крові через нестачу поживних речовин на фоні незбалансованих дієт.

Нутриційна анемія, через яку постійно відчувається дика слабкість і втома, досить часто зустрічається не тільки у екстремально худнуть, але й у людей похилого віку. Звичайно, дика слабкість та втома можуть бути симптомами серйозних хронічних розладів та ракових захворювань. Тому при тривалому відчутті занепаду сил нпотрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем та здати необхідні аналізи.

Якщо причиною слабкості справді виявилася нутриційна анемія, можна сказати, що людині дуже пощастило. Поліпшити здоров'я та позбутися відчуття слабкості та хронічної втоми можна просто заповнивши запас необхідних організму поживних речовин. І спіруліна, як виявилося, може бути дуже корисною при нутриційній анемії.

Так в одному дослідженні за участю 40 людей похилого віку з анемією в анамнезі після прийому БАДів зі спіруліною підвищив вміст гемоглобіну в еритроцитах, а також покращився імунітет (13).

Виходячи з результатів іншого дослідження, вчені вважають, що спіруліна може бути особливо корисна дітям віком з 6 до 4 років, які з різних причин можуть не отримувати достатньої кількості поживних речовин, через що страждають на тяжку форму нутриційної анемії. Протягом місяця недогодованим дітям давали по 10 г спіруліни разом із їжею. І за місяць у більшості дітей значно підвищився рівень гемоглобіну, і тяжка анемія знизилася з 20% до 6% (14).


Даша Манжелеевская Автор: Даша Манжелеевская

Я допитливий інспектор інгредієнтів косметики і ентузіаст адекватно здорового життя з задоволенням :)

Люблю грунтовно розібратися в питаннях краси і здоров'я, про якi пишу. У своїх статтях спираюсь на дослідження і достовірну інформацію з надійних джерел (наукові он-лайн видання та бібліотеки англомовного сегмента).

Зв'язатися зi мною: memango@gmail.com


Відмова від відповідальності

Всі статті блогу несуть імформуючий характер і не є підставою для поставлення діагнозу або лікування будь-яких захворювань. Перед застосуванням інформації з блогу проконсультуйтеся з сімейним лікарем, косметологом або іншим профільним фахівцем. При поганому самопочутті або виникненні симптомів негайно звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.

Захист авторських прав

Всі права на опубліковані статті і матеріали сайту захищені Законом України "Про авторське право і суміжні права". Копіювання і публікація матеріалів повністю або уривками на інших веб-ресурсах (плагіат) без відкрито проіндексованого посилання на джерело заборонено і є порушенням авторських прав.




Цікаві для Вас продукти


Екстракт спіруліни

Коментарі до статті "Спіруліна | Корисні властивості: факти, дослідження"

Прокоментувати

Як до вас звертатися:
 
Ваш коментар:

Увага: HTML не підтримується!